Prednosti IR ogrevanja

Občutimo sonce

IR (infrardeča) je posebna vrsta svetlobe, ki jo oko ne vidi, ampak jo telo zazna kot prijetno toploto. Toplota se vpija v telo in nam daje prijeten občutek globinske toplote, kot bi nas grelo sonce.

 
Kako deluje

IR FOTON paneli nas grejejo z IR žarki dolge valovne dolžine (8-15 mikronov). Grelna površina panela segreje do največ 100 °C, hrbtna pa zaradi vgrajene izolacije le do 40 °C. Toplota, ki jo oddaja panel ne greje zraka direktno, ampak ogreje najprej predmete: tla, stene, pohištvo... in ljudi v prostoru. Ogreti predmeti potem enakomerno grejejo zrak po celem prostoru. Ker se ogreva celoten prostor enakomerno, je kroženje zraka in temperaturna razlika med stropm in tlemi minimalna.

IR Paneli Primerjava Med Običajnim Gretjem z Radijatorjem ter Gretjem z IR Panelom

Pozitivni učinki na zdravje

IR toplota ima številne pozitivne učinke na zdravje. Blagodejno učinkuje pri težavah z astmo, vnetjih dihal, revmo, bolečinah v sklepih, izboljšajo prekrvavitev, pospešujejo razstrupjanje, odpirajo kožne pore ... IR toplota se uporablja v fizioterapiji, v infrardečih savnah in celo kot vir toplote v inkubatorjih za nedonošenčke. Podatki glede vpliva IR toplote na zdravje so zgolj informativni, IR FOTON grelni paneli niso terapevtski pripomoček.

 
Energijska učinkovitost

Ogrevanje z IR FOTON paneli ima skoraj popoln izkoristek. V primerjavi s klasičnimi načini ogrevanja so stroški ogrevanja za 30-60% nižji, še zlasti ob dobro izolirani gradnji, v prehodnih obdobjih. Pri ogrevanju ni nobenih toplotnih izgub skozi dimnik ali pri prenosu po ceveh.

Nizka investicija

Vsak prostor predstavlja ločen sistem ogrevanja, ki ga sestavlja panel (eden ali več), termostat in električni priključek. Sistem ogrevanja z IR FOTON paneli omogoča postopno investicijo in izjemno prilagodljivost. Ne potrebuje kotlovnice, nobenih peči, zalogovnikov, rezervoarjev, dimnikov...

 

Ugodno bivalno udobje

Ogrete stene, tla in predmeti v prostoru nam dajo dodaten občutek toplote. V primerjavi s klasičnim gretjem z radiatorji, imamo za enako bivalno ugodje termostat pri gretju z IR paneli lahko nastavjen do 2 °C nižje. Posledica nižje temperature so prihranki energije in nižji stroški ogrevanja. Pri 2 °C nižji temperaturi v prostoru je relativna zračna vlaga (RZV) v prostoru za skoraj 10% višja, kar ima za posledico manj prahu in alergenov v zraku. Zmanjša se občutek suhega zraka v grlu. Kljub višji RZV zraka, pa je vlažnost  zidov nižja.

STOP zidni plesni

Kmalu po začetku kurilne sezone se v stenah zniža vsebnost vlage, s tem se izboljšajo izolativne lastnosti sten, posledično so manjše toplotne izgube in nižji stroške ogrevanja. Toplejše stene zmanjšajo možnost nastanka kondenza in s tem nastanek zidne plesni. Pozor, ne odpravlja zidne plesni zaradi puščanja, zamakanja, kapilarnega dviga ipd.

 

Manjša izguba toplote pri zračenju

saj je toplota »shranjena«, oz. akumulirana v stenah, tleh in predmetih v prostoru. Po zračenju prostora se bivalna temperatura v prostoru hitro vzpostavi.

Pri Gretju z IR Paneli Lahko Zracimo Prostor Saj Predmeti Ohranjajo Toploto

Popolna kontrola temperature

IR paneli so krmiljeni preko termostata, kar omogoča popolno kontrolo temperature v vsakem prostoru posebej. Na voljo je več tipov termostatov: od analognih, digitalnih, brezžičnih do upravljanja na daljavo (z WiFi ali GSM sprejemnikom) z dnevnim ali tedenskim programom. Čas vklopa, izklopa in nivo temperature lahko optimiramo in popolnoma prilagodimo našim potrebam in s tem še dodatno znižamo stroške ogrevanja.

IR Ogrevanje Preprosto Nadziramo z Termostati

 

Tihi in neopazni

IR FOTON paneli delujejo neslišno. So oblikovalsko in tehnično dovršeni, izjemno tanki (23 mm) in lahki (teža 3-7 kg), imajo lepo zaobljen tanek okvir.  Za montažo ne potrebujemo nobenih kljukic, dodatnih okvirjev ali nosilcev, le  4 priložene vijake. Možna montaža brez špranje,  direktno na steno oz. strop. Močno priporočljiva montaža na strop, zaradi boljšega izkoristka, manjše potrebne inštalirane moči, bolj enakomerne temperature v prostoru, boljšega izkoristka prostora in estetskega učinka.

Idealni kot dodatni vir ogrevanja

za prehodna obdobja na začetku ali koncu kurilne sezone. Tipična uporaba je v dnevnem prostoru, nad delovno mizo in sobah za učenje, kjer s primerno namestitvijo panela zagotovimo lokalno-consko ogrevanje prostora točno tam, kjer toploto potrebujemo. Ni nam  potrebno zaganjati kompletne centralne kurjave za en ali dva radiatorja. Za prijetno poležavanje na kavču dnevne sobe ali študij nam namesto zagona npr.: 20 kW peči (20000W) za centralno kurjavo zadostuje npr 500 ali 700W IR FOTON panel.

 

 

Kakšno moč potrebujemo

Potrebno moč določimo za vsak prostor posebej, pri tem upoštevamo več parametrov: namembnost prostora, volumen prostora, gradbena fizika (izolacija sten, kakovost oken...), število zunanjih sten, lokacija glede na letno temp. povprečje, način montaže (stenski ali stropni). Za informativni izračun vam je v lahko v pomoč spletna aplikacija na:  http://ir-paneli.si/izracun-moci/. Za približno orientacijo in ob upoštevanju srednjih vrednosti vseh parametrov, pa lahko služi podatek, da za vsak kvadratni meter bivalne površine potrebujemo cca 70W. To pomeni, da bi za 100m2 veliko stanovanje potrebovali 7000W, oz. 7 kW inštalirane moči panelov. POZOR podatek je zgolj informativen!

Varnost

IR FOTON grelni paneli imajo ustrezne certifikate (CE, ROHS, LVD, EMC). Izdelani so v skladu z veljavnimi evropskimi standardi. Proizvodi so ob vsaki dobavi še dodatno testirani v skladu z internimi kakovostnimi zahtevami. Test z IR kamero: preverjanje hitrosti segrevanja, kontrola najvišje temperature na čelni in hrbtni strani, porazdelitev temperature na površini panela in ugotavljanje morebitnih hladnih con in točk pregrevanja. Na trg so dani samo 100% brezhibni izdelki.

 

IR-Paneli-Prednosti-Certifikati

 

Brez vzdrževanja

Sistem ogrevanja z IR paneli ne potrebuje kotlovnice, rezervoarjev, zalogovnikov, cevovodov, črpalk, plinohrama, dimnika ipd. IR ogrevanje ne potrebuje nobenih periodičnih pregledov kot je to primer za male kurilne naprave, plinske peči, pregled in čiščenje dimnikov... Edino vzdrževanje IR panelov je občasno brisanje prahu s suho, oz. vlažno krpo. Čistila na osnovi topil (npr. čistilni bencin, aceton ipd) ali abrazivna čistila (ki opraskajo površino) so prepovedana, saj lahko poškodujejo površino panela.

Garancija 5 let

Pričakovana življenska doba panelov je kar 30 let. Dolga življenska doba izhaja iz dejstva, da grelni panel praktično nima gibljivih delov in da se segreje do največ 100 °C. Za panele zagotavljamo 5 letno, za termostate pa 2 letno garancijo.

 

Ekološka naravnanost

Električna energija je najbolj čista oblika energije. V primeru pridobivanja el. energije iz energije vode, sonca, vetra, biomase in geotermalne energije, govorimo o električni energiji iz obnovljivih virov, ki so prijazni do okolja. Ekološko osveščeni uporabniki lahko od nekaterih dobaviteljev el. energije preklopijo na 100% čisto energijo iz obnovljivih virov.